Toimitusketju koostuu monesta muuttuvasta osasta, minkä vuoksi sen hallinta ei aina ole yksinkertaista. Varmistamalla keskusten optimoidut materiaalivirrat, järkevän layoutin, toimivat keräily- ja lähetystavat, saumattomasti toimivat IT-järjestelmät ja sujuvan tuotannonohjauksen pääsee usein jo pitkälle. Näiden lisäksi päätökset siitä, missä tuotantolaitokset ja jakelukeskukset sijaitsevat ja mitä näistä käytetään kullekin tuotteelle ja asiakkaalle, on oltava perustellusti mietittynä.
Varaston täyttöasteen ollessa jatkuvasti lähempänä 100 % tulee kausivaihtelun huippujen aikoina ongelmia varastoinnissa. Pahimmillaan tavaraa joudutaan kasaamaan kulkuväylille ja lattioille, jolloin ne muodostavat paloturvallisuusriskin ja ovat tiellä. Läheskään aina vika ei ole varaston koossa. Syypää on usein toimitusketjun jokin muu vaihe tai varaston toimintojen ja hyllyjen sijoittelu. Järkevällä layout-suunnittelulla ja varastotilojen simuloinnilla saavutetaan usein toimivammat tilat ilman laajentamista.
Monelle yritykselle tietojärjestelmät aikaansaavat ristiriidan: Ne ovat välttämättömiä, mutta aiheuttavat usein päänvaivaa. Uutta järjestelmää ei kuitenkaan uskalleta hankkia, jolloin väliaikaisista ratkaisuista ja Excel-viritelmistä tuleekin arkipäivää. Rohkeus uuden järjestelmän hankintaan kannattaa kuitenkin kerätä. Toimivat toiminnan- ja tuotannonohjausjärjestelmät sekä materiaalinkäsittelyn ja -varastoinnin järjestelmät vähentävät manuaalista työtä ja säästävät aikaa tärkeämpien asioiden tekemiseen. Jos hankintaan liittyvät määrittelyt askarruttavat, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen mielummin liian ajoissa kuin liian myöhään.
Tässä onnekkaassa tilanteessa ei kannata ruveta hötkyilemään. Uuden tehtaan tai varaston suunnittelu kannattaa tehdä kerralla huolellisesti, jotta se vastaa myös tulevaisuuden tarpeita. Samalla on syytä varmistaa, miten uuden rakennuksen sijainnilla voidaan vaikuttaa toimipisteverkostoon ja sen saavutettavuuteen. Simuloimalla pystytään varmistamaan, ettei pullonkauloja synny, kun taas huolellisella layout-suunnittelulla minimoidaan työvaiheiden väliset puskurit sekä mahdollistetaan esimerkiksi tehokas tilankäyttö, keräily ja materiaalinkäsittely.
Logistiikka on meille arkipäivää. EP-Logisticsilla on yli 50 vuoden kokemus logistiikan suunnittelusta ja konsultoinnista aina tuotantolaitosten, logistiikkakekusten, varastojen ja satamien toiminnallisesta suunnittelusta eri tilojen simulointiin ja optimointiin.
Herättikö jokin aiheista tiedonjanosi? Voit tutustua viime aikoina tekemiimme projekteihin hiljattain päivitetyllä referenssit-sivulla sekä kaikkiin palveluihimme täältä. Voit myös ottaa yhteyttä alla olevalla lomakkeella. Vastaamme mielellämme kysymyksiin.