Logistiikkakeskuksen suunnittelu

Logistiikkakeskuksen suunnittelu tähtää aina tehokkaaseen, nopeaan ja toimintavarmaan toimitusketjuun. Verkkokaupan lisääntyessä toimintaa ylläpidetään yhä useammin 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa ja toimitusajat ovat lyhentyneet 48 tai jopa 24 tuntiin. Varastotekniikka järjestetään siten, että tavaroiden keräily ja lähetys saadaan nopeaksi ja luotettavaksi – monen logistiikkakeskuksen suunnittelu on siis lähivuosina ajateltava uudelleen.

Nopeista toimitusvaatimuksista johtuvat kalliit toimitusvirheet voidaan minimoida tehokkaalla toiminnanohjauksella. Mahdollisimman suuri osa tuotteista pyritään toimittamaan terminaaliperiaatteella eli tavaroita ei varastoida lainkaan. Logistiikkakeskuksen suunnittelu vastaa näihin haasteisiin materiaalivirtojen optimoinnilla ja oikealla layout-suunnittelulla, jolloin perinteiset varastorutiinit voidaan ohittaa.

Logistiikkakeskuksen suunnittelu käsittää kaikki vaiheet konseptisuunnittelusta rakennuksen ja piha-alueen mitoitukseen sekä varastokalusteiden ja materiaalinkäsittelylaitteiden spesifikaatioihin. Lopputuloksena saadaan valmis suunnitelma arkkitehtia ja rakentajaa varten.

Moni kaupan, teollisuuden ja logistiikka-alan toimija on käyttänyt EP-Logisticsia logistiikkakeskuksensa suunnittelussa. Lisätietoja antaa Hannu Ranta.