Sisälogistiikka on kuin mekaaninen kello. Jokainen kellon osa – olipa se sitten koneistoa, ihminen vai tietojärjestelmä – vaikuttaa kokonaisuuteen. Jos yksikin kellon osa laahaa perässä, alkaa kello heti jätättämään. Sama on myös sisälogistiikan osalta: sen tärkeys muistetaan valitettavan usein vasta kun jokin ei toimi.

Tästä blogista saat käsityksen siitä, millaisia ongelmia sisälogistiikassa voi esiintyä ja millä keinoin voit tehostaa sisälogistiikkasi toimintaa.

Mitä sisälogistiikka on?

Sisälogistiikka viittaa sananmukaisesti yrityksen sisäiseen logistiikkaan, joka tapahtuu sisään tulevan ja ulos lähtevän logistiikan välissä. Tyypillinen sisälogistiikkaprosessi sisältää

  1. Materiaalin vastaanoton ja varastoinnin
  2. Materiaalivarastosta keräilyn ja tuotannon vaatimat siirrot
  3. Valmiin tuotteen siirtämisen valmistuotevarastoon
  4. Valmistuotevarastosta keräilyn, pakkaamisen ja lähetyksen

Sisälogistiikka kattaa fyysisten siirtojen lisäksi myös tiedonkulun ihmisten sekä tietokoneiden välillä.

Yleisesti puhuen sisälogistiikassa halutaan saavuttaa mahdollisimman hyvä palvelutaso minimaalisilla kustannuksilla. Tämä tarkoittaa, että haluamme

  • Oikean määrä tavaraa
  • Oikeaan paikkaan
  • Oikeaan aikaan
  • Mahdollisimman vähäisellä määrällä siirtoja

Edeltävät tavoitteet pitäisi pystyä vielä kaiken kukkuraksi saavuttamaan mahdollisimman pienillä varastoilla, jotta toimintaan sisältyvät kustannukset saadaan minimoitua. Yksinkertaisen kuuloinen ongelma on itse asiassa hyvin monimuotoinen, ja ongelmia voikin esiintyä usealla eri osa-alueella.

Mitkä ovat sisälogistiikan yleisimmät haasteet?

Edellä kuvattu sisälogistiikan ylätason prosessi on ihastuttavan yksinkertainen ja selkeä. Käytännön toiminta tuo kuitenkin inhottavia yllätyksiä, aiheuttaen haasteita laidasta laitaan. Tässä muutamia, joihin olemme törmänneet vuosien varrella:

  • Kokonaisuuden hallinta on muuttunut vaikeaksi tai jopa lähes mahdottomaksi. Tyypillinen tilanne on historian saatossa syntynyt ”tilkkutäkki”, jossa toiminnan kehitys on tehty pala kerrallaan, eikä kokonaisuutta ole keretty miettimään.
  • Varastonhallinnan haasteet: Varaston koko on päässyt paisumaan tai sen sisällöstä ei ole tarkkaa tietoa. Tavaran hakeminen varastosta vie tarpeettoman kauan aikaa, josta valtaosa saattaa kulua tavaran etsimiseen.
  • Materiaalivirtojen tehottomuus: Materiaalia kuljetetaan edestakaisin tehtaassa, ja turhaa kuljetusmatkaa kertyy luvattoman paljon.
  • Layout ei ole ajan tasalla: Tilankäyttö on tunnistettu tehottomaksi. Tuntuu, ettei tuotannolle ole tarpeeksi tilaa, mutta toisaalta käyttämätöntä tai tehottomasti käytettyä tilaa näkyy siellä täällä.
  • Paljon manuaalista työtä: Manuaalisen työn määrä hidastaa Suurin osa työntekijän ajasta kuluu askareisiin, jotka voitaisiin automatisoida tai jopa ohittaa kokonaan.
  • Joustamattomuus: Kaikki toimii hyvin normaalitilanteessa, mutta sisälogistiikan prosesseilla on vaikeuksia vastata esimerkiksi kausivaihteluihin kysynnässä. Toisaalta voi tuntua myös siltä, että kovin kysyntäpiikki on ainoa hetki, jolloin kapasiteettia oikeasti hyödynnetään.
  • Tietojärjestelmät/ informaation kulku: Ajantasaisen tiedon saaminen on haastavaa tai jopa mahdotonta. Tuntuu, että tietojärjestelmät ovat hankaloittamassa toimintaa, eivätkä tukemassa sitä.

Kuinka tehostaa sisälogistiikkaa?

Sisälogistiikkaa tehostaessa on hyvä muistaa, että se on kokonaisuus, joka koostuu monesta pienestä osakokonaisuudesta. Kokemuksemme mukaan paras käytäntö on keskittyä hallittavan kokoisiin osakokonaisuuksiin ja parantaa toimintaa jatkuvan kehittämisen periaatteiden mukaisesti. Tällöin saavutamme parhaiten perimmäisen tavoitteen: sujuvan ja hallittavan logistiikan.

Esimerkiksi kuuluisa PDCA-sykli on oiva periaate myös sisälogistiikkaa kehittäessä.

PDCA:n vaiheet ovat

  1. Suunnittele (Plan): Tunnista parannuskohde ja suunnittele toimenpiteet
  2. Toteuta (Do): Vie tehty suunnitelma käytäntöön
  3. Mittaa (Check): Mittaa ja analysoi muutosten vaikutukset
  4. Paranna (Act): Toimi havaintojen perusteella (vakiinnuta onnistunut muutos ja aloita uusi kierros)

Tässä vielä käytännön keinoja sisälogistiikan kehittämiseksi:

Prosessien ja materiaalivirtojen kehitys

Prosessi- ja materiaalivirtakehitys kulkevat usein käsi kädessä. Jo kuvaamalla nykytilan prosessit voidaan tunnistaa epäkohtia ja parannuspotentiaalia. Tavoitteena on yksinkertainen ja hallittava prosessi, jossa materiaali ja informaatio kulkevat selkeästi ja tehokkaasti.

Layout-suunnittelu

Layout toimii koko sisälogistiikan pohjana. Päivittämällä layout vastaamaan nykyisiä vaatimuksia vaikutetaan pelkän laitesijoittelun lisäksi esimerkiksi työn tehokkuuteen, toiminnan joustavuuteen ja työturvallisuuteen. Lisätietoa layout-kehityksestä löydät esimerkiksi layout-suunnittelun oppaastamme.

Varastonhallintajärjestelmät ja automatisointi

Tietojärjestelmät mahdollistavat paremman tiedonkulun ja tätä kautta myös automaatioasteen nostamisen. Jos tietojärjestelmän hankinta pohdituttaa, voit syventyä aiheeseen esimerkiksi näiden blogien kanssa:

Automaatiota taas käsittelemme seuraavassa blogissa: Logimat 2024: Miltä logistiikan automaation tulevaisuus näyttää?

Simulointi

Jos mielessäsi on suuri muutos etkä ole varma sen vaikutuksista, voi simuloimalla selvitä vaikutusten suunta ja suuruus tekemättä muutoksia reaaliprosessiin. Simuloimalla voidaan esimerkiksi määrittää tarvittavan varaston koko tai varmistaa suunnitellun konseptin toiminta. Lisää simuloinnista voit lukea täältä: Simulointi logistiikkasuunnittelun työkaluna.

Yhteenveto – Kuinka saan sisälogistiikalla kilpailuetua?

Tehokas sisälogistiikka vaikuttaa suoraan yrityksen kannattavuuteen, toimintavarmuuteen ja asiakastyytyväisyyteen. Jo pienillä kehitysaskeleilla voidaan saavuttaa merkittäviä hyötyjä.

Toimiva sisälogistiikka mahdollistaa esimerkiksi

  • Helpommin hallittavan kokonaisuuden
  • Aiempaa tehokkaamman prosessin
  • Hukan vähentämisen
  • Paremman työssä viihtyvyyden, kun toiminnot ovat aiempaa selkeämpiä

Sisälogistiikka on paljon muuta kuin pelkkä kustannus. Parhaimmillaan se voi olla yrityksen suurin kilpailuetu markkinoilla!

Psst… jos sisälogistiikan kehittäminen kiinnostaa, keskustelemme aiheesta mieluusti lisää.

Haluaisitko lukea blogikirjoituksen jostain tietystä aiheesta?

Haluamme tuottaa sisältöä, jonka lukijamme kokevat mielenkiintoiseksi ja hyödylliseksi. Voit jättää tällä lomakkeella meille aihe-ehdotuksen.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Logimat 2024: Miltä Logistiikan Automaation Tulevaisuus Näyttää?

Mitkä tekijät jarruttavat ja mitkä kannustavat automaatioon? Mitkä tekijät puolestaan kertovat automaation tarpeesta?

Layout-suunnittelu: 9 Askeleen Opas Tehokkaaseen Layoutiin

Tämän oppaan avulla suunnittelet tehokkaan layoutin.

Varastoinnin ulkoistaminen: edut, ongelmat ja 3PL-kumppanin valinta

Varastoinnin ulkoistamisessa etujen ja haasteiden harkinta on tärkeää. Oikean 3PL-kumppanin valinta on avain onnistumiseen.