Layout-muutos voi onnistuessaan tuoda merkittäviä hyötyjä sen toteuttaneelle organisaatiolle. EP pääsikin hyödyntämään esimerkiksi tässä oppaassa esiteltyjä suuntaviivoja, kun UTU Oy aloitti tuotantotilojen uudistamishankkeen. Tässä blogissa esitellään asiakastarina UTU Oy;n tuotantotilojen muutosprojektista.

Tuotantotilamme on projektin myötä selkeämpi ja avonaisempi, minkä lisäksi turvallisuus on lisääntynyt merkittävästi. Parantunut tuotantotilojen joustavuus on myös osaltaan mahdollistanut meitä vastaamaan kasvaneeseen kysyntään.
– Ville Rajala, logistiikkapäällikkö, UTU Oy

Mikä oli projektin lähtötilanne ja tavoite?

UTU Oy valmistaa monipuolisesti sähkötuotteita aina autojen lämmitystolpista suuriin sähkökeskuksiin. Osa tuotteista on vakiomallistoa, mutta merkittävä osa räätälöidään asiakaskohtaisesti.

Tuotanto oli toteutettu solutuotantona, jossa tuotantotilat on organisoitu tuoteperheittäin soluiksi. Yleisimmin käytettävät komponentit oli varastoitu tuotantoalueen reunoilla oleviin hyllyihin. Tällä saatiin materiaali lähelle käyttöpistettä, mutta tuotantosolut olivat hyllyjen ympäröimiä ”lokeroita”. Tämän myötä myös näkyvyys muihin työpisteisin oli rajallinen.

Kehityspotentiaalia tunnistettiin erityisesti komponenttien syötön, tuotannon joustavuuden ja varastoinnin osalta. Toimeksiantonamme olikin suunnitella UTU Oy:lle uusi layout, jossa

  • Materiaalivirrat ovat tehokkaita ja
  • Komponenttien varastointi tukee tuotantoa.

Miten toteutimme tuotannon layout-uudistuksen?

Projekti toteutettiin karkeasti seuraavien vaiheiden mukaan:

  1. Toimintaan tutustuminen ja data-analyysi
  2. Layoutluonnokset ja -kehitys
  3. Kustannusten ja hyötyjen arvioiminen

Toimintaan tutustuminen ja data-analyysi

Jotta ulkopuolisena toimijana ymmärrämme asiakkaan toimintaympäristön erityispiirteet, edellytykset ja haasteet, on projektin ensimmäinen askel tutustua uuteen toimintaympäristöön. Tämän toteutimme käymällä tuotantokierroksella paikan päällä ja analysoimalla asiakkaan toimittamia lähtötietoja.

Data-analyysin avulla tunnistimme sekä toiminnalle tyypillisiä erityispiirteitä että suuria linjoja layout-suunnittelulle.

Tutkimme muun muassa tuotantosolujen varastotilan tarvetta ja yhdistelypotentiaalia nimikevarastoinnin osalta. Analyysin perusteella esimerkiksi nimikkeet jaettiin neljään kategoriaan perustuen niiden käyttöön ja tuotantosoluihin, joissa käyttö tapahtuu.
– Petri Niemi, projektipäällikkö, EP-Logistics

Lähtötietoihin perustuen opimme materiaalivirtojen ja varastoinnin kannalta merkittävät piirteet. Nämä erityispiirteet toimivatkin kivijalkana layoutille, jotta se palvelisi operatiivista toimintaa mahdollisimman tehokkaasti. Tämän jälkeen pääsimmekin piirtämään layout-luonnoksia ja uusi layout alkoi hahmottua.

Layout-luonnokset ja -kehitys

Layout-suunnittelu aloitettiin suunnittelemalla useita karkean tason vaihtoehtoja uudeksi layoutiksi. Näistä kolme parasta valittiin yhdessä asiakkaan kanssa jatkokehitykseen. Saadun palautteen perusteella ideoitiin tämän jälkeen vielä uusi vaihtoehto, joka erosi aiemmista vaihtoehdoista selkeästi.

Sujuva kanssakäyminen EP-Logisticsin kanssa projektin aikana oli ehdoton etu.
– Ville Rajala, logistiikkapäällikkö, UTU Oy

Yhteistyössä on voimaa, ja uusi luonnos osoittautui vaihtoehdoista selkeästi parhaaksi. Uusin layout ei parantanut ainoastaan numeerisia arvoja, vaan se mahdollisti parhaiten solujen välisen joustavuuden ja työvoiman liikkuvuuden. Tuotantotiloista saatiin jopa valoisammat keskittämällä hyllyt tilojen keskiosaan!

Kokemuksemme mukaan parhaat tulokset saavutetaan tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa – näkökulmat yhdistyvät ja pystymme huomioimaan palautteen läpi projektin.
– Petri Niemi, projektipäällikkö, EP-Logistics

Kustannukset liittyen potentiaalisen oloisen vaihtoehdon toteuttamiseen olivat kuitenkin vielä hämärän peitossa, joten siirryimme seuraavaksi arvioimaan niitä.

Kustannusten ja hyötyjen arviointi

Kehitysprojektille tyypillisesti, myös tässä hankkeessa arvioimme muutosten vaikutukset nykytilaan verrattuna. Uudelle layoutille tunnistimme merkittävimpinä vahvuuksina:

  • Toiminnan skaalautuvuuden jatkossa
  • Käytettävissä olevan tuotanto- ja varastointitilan kasvun, sekä
  • Selkeät ja samansuuntaiset materiaalivirrat.

Muutos kuitenkin aiheuttaa myös haasteita layoutista uuteen siirtyessä. Merkittävimmät näistä liittyivät vanhojen varastohyllyjen siirtämiseen sekä tuotantosolujen siirtämisestä johtuviin tuotannon katkoksiin.

Syntyneet kustannukset onnistuttiin kartoittamaan riittävällä tarkkuudella, jotta UTU Oy pystyi tekemään päätöksen layout-muutoksesta rauhallisin mielin. Potentiaaliset hyödyt voittivat kustannukset ja UTU Oy päätti toteuttaa layout-muutoksen tuotantotiloihinsa.

Mitä muutoksella konkreettisesti saavutettiin?

Layout-suunnittelun antoisin puoli on konkreettisten muutosten näkeminen ja suunniteltujen hyötyjen valjastaminen käytäntöön. Alla näkyvällä videolla on katkelma UTU Oy:n tuottamasta videosta layout-muutokseen liittyen.

Koska uusia tiloja ei tarvinnut rakentaa, pysyivät tarvittavat investoinnit maltillisina. Muutos aiempaan verrattuna oli kuitenkin merkittävä ja UTU Oy:n layoutin uudistaminen toi heille:

  • Merkittävästi lisää pinta-alaa tuotannon käyttöön
  • Optimoidut varastotyypit ja tehokkaammin käytetyn varastotilan
  • Paremmin skaalautuvat tuotantotilat vastamaan muutoksiin asiakaskysynnässä
  • Aiempaa avarammat tuotantotilat
  • Aiempaa paremman työturvallisuuden
  • Selkeät materiaalivirrat, jossa siirtoja vastavirtaan ei juurikaan tule

Onnistunut layout-muutos voi parhaimmillaan säästöjen ja tehokkuuden lisäksi myös mahdollistaa lisävolyymin tuottamisen, unohtamatta parannusta jopa työhyvinvoinnissa ja -turvallisuudessa. Raa’an insinöörityön lisäksi UTU Oy satsasikin myös työntekijöidensä viihtyvyyteen esimerkiksi viihtyisillä taukotiloilla ja panostamalla tuotantotilojen visuaaliseen ilmeeseen.

Muutoksen jälkeen tehtaan tuotantotehokkuus on kasvanut jo puolen vuoden aikana merkittävästi. Takaisinmaksuaika koko projektille voidaan laskea kuukausissa.
– Lari Juhela, COO, UTU Oy

Voisiko teidänkin tuotantotilanne hyötyä niiden uudistamisesta? Kuten tämä asiakastarina osoitti, muutos mahdollistaa ja tukee kasvua. Jos haluat kuulla tästä projektista lisää, voit ottaa halutessasi yhteyttä seuraaviin henkilöihin:

  • Petri Niemi, projektipäällikkö, EP-Logistics, +358 40 7191949
  • Ville Rajala, logistiikkapäällikkö, UTU Oy, +358 400 827510

Haluaisitko lukea blogikirjoituksen jostain tietystä aiheesta?

Haluamme tuottaa sisältöä, jonka lukijamme kokevat mielenkiintoiseksi ja hyödylliseksi. Voit jättää tällä lomakkeella meille aihe-ehdotuksen.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Logimat 2024: Miltä Logistiikan Automaation Tulevaisuus Näyttää?

Mitkä tekijät jarruttavat ja mitkä kannustavat automaatioon? Mitkä tekijät puolestaan kertovat automaation tarpeesta?

Layout-suunnittelu: 9 Askeleen Opas Tehokkaaseen Layoutiin

Tämän oppaan avulla suunnittelet tehokkaan layoutin.

Varastoinnin ulkoistaminen: edut, ongelmat ja 3PL-kumppanin valinta

Varastoinnin ulkoistamisessa etujen ja haasteiden harkinta on tärkeää. Oikean 3PL-kumppanin valinta on avain onnistumiseen.