
Konsulttimme Petri ja Ossi matkasivat Saksan Stuttgartiin maailman suurimmille vuotuisille sisälogistiikkamessuille ihastelemaan logistiikan maailman hienoimpia innovaatioita. Monituiset logistiikkatoimittajat esittelivätkin tuotteitaan ilahduttavan käytännönläheisesti, mutta pettymykseksemme jouduimme toteamaan teknologioiden olevan enimmäkseen tuttuja aiemmilta vuosilta.
Tässä blogissa käsittelemme logistiikan ratkaisujen suuria kehityssuuntia, jotka vuoden 2025 messujen perusteella olivat mielestämme:
- Robotiikkaan perustuvien ratkaisujen suorituskyvyn kasvu,
- Tekoälyn siirtyminen markkinointivaltista itsestäänselvyydeksi, ja
- Kiinalaisten tuotteiden murtautuminen markkinoille
Mihin suuntaan logistiikan kehitys kulkee?
Lensimme varsin sujuvasti suoraan Stuttgartin lentokentälle vaihtoyhteydellä, josta matka messualueelle jatkui kävellen tien toiselle puolelle. Ensikosketus logistiikkamessuihin oli saksalainen narikkapalvelu, jonka jonossa vietimmekin seuraavan tunnin matkalaukkujemme kanssa. Tuntui uskomattomalta, että vieressämme oli näytillä esimerkiksi maailman parhaita varastoratkaisuja, mutta narikka oli toteutettu tuskallisen heikosti. Tästä inspiroituneena mieleemme tulikin ilmainen kehitysidea ensi messuille: narikkapalvelun työntekijät voisi korvata huippumodernilla varastoautomaatiolla, joka toimisi samalla erinomaisena taidonnäytteenä järjestävän firman tuotteelle.
Itse messujen osalta anti oli hyvin samankaltainen muutaman viime vuoden kanssa; esitetyt teknologiat ovat keskenään samankaltaisia, kilpailu kovaa ja kehitysloikat vuositasolla maltillisia.
Kuitenkin useamman vuoden takaa nähtyjen teknologioiden, kuten robottikeräily, suorituskyky on noussut merkittävästi.
Robottien suorituskyky nousee vuosi vuodelta
Päällimmäisin ajatus messuilta oli ehdottomasti erilaisten robottiperusteisten ratkaisujen määrä. Alla kuvassa kerättynä messuilla nähtyjä robotteja eri käyttökohteisiin. Robotteja oli laidasta laitaan Boston Dynamicsin kuuluisasta ”koirasta” aina robottikäsiin ja erilaisiin vihivaunuratkaisuihin.
Yleinen trendi tuntuu olevan jo olemassa olevien teknologioiden suorituskyvyn kasvattaminen: uusia teknologioita ei ollut juurikaan näkyvissä aiempiin vuosiin verrattuna. Toisaalta esimerkiksi jo useampi vuosi sitten messuilla nähtyjen keräilyyn suunniteltujen robottikäsien suorituskyky on kasvanut vuosien varrella merkittävästi. Aiemmin leikkisästi ”siivoavaksi teiniksi” hitautensa vuoksi ristitty ratkaisu ei ehkä pärjää vielä kokeneelle ihmiskeräilijälle, mutta uhmaikä on jo selvästi takanapäin ja keräilynopeus on kasvanut.
Tekoäly ja AI ovat enenemissä määrin valtavirtaa
Tekoäly muovaa nyky-yhteiskuntaa ennennäkemätöntä tahtia. Ammatit muuttuvat, jo alakoulusta lähtien on opetettava täysin uuden teknologian käyttöä, ja käytämme jokapäiväisessä arjessamme jo tajuamattammekaan tekoälypohjaisia ratkaisuja, kuten Netflixin sarjasuosituksia taikka sähköpostipalvelun roskapostifiltteriä.
Hyvän esimerkin erinomaisesta tekoälyn hyödyntämisestä kuulimme Feragin skyfall-nimisen pussilajittelijan osalta. Sensorien avulla järjestelmästä mitattiin mm. siitä lähtevää ääntä, tärinää ja nopeutta, mahdollistaen uskomattoman tarkan ennustamisen järjestelmän kulumisesta. Tekoälypohjainen ennakoiva huolto mahdollisti yli 99,99 %:n toimintavarmuuden sen pystyessä tunnistamaan viallisen tai kuluneen osan ennen kuin ihminen huomaa toimintakyvyssä muutosta.
Logistiikkamessuilla kierrellessä keskittyminen oli luonnostaan siinä, mitä hienoja ratkaisuja messuilta löytäisimmekään. Kuitenkin hetken pysähtymisen jälkeen heräsi kysymys: puuttuuko messuilta jotain, mitä odotin siellä suurissa määrin olevan? Tekoälypohjaisia ratkaisuja toki oli näytillä ja aiheen tiimoilta pidettiin useampikin esitelmä, mutta useimmissa esitetyissä tuotteissa tekoäly oli osa suurempaa kokonaisuutta, eikä sitä edes välttämättä mainittu – ellei erikseen tajunnut kysyä.
Kiinalaiset yritykset pyrkivät aggressiivisesti markkinoille
Aiempien kokemusten ja muutamien messuesittäjien kanssa käytyjen keskusteluiden perusteella Logimat:in yrityssijoittelu toistaa vuodesta toiseen samankaltaista kaavaa: suuret yritykset, kuten Jungheinrich ja SAP pitävät massiivisia pisteitään hallien keskellä, kun taas hallien sivummalta löytyi nuorempia ja pienempiä yrityksiä pienemmillä paikoilla.
Silmiin pistävää varsinkin pienempiin yrityksiin siirtyessä oli kiinalaisten yritysten määrä. Erityisesti hallien sivuosissa ständiään pitäneet yritykset olivat hämmentävän usein juuri Kiinasta. Liekö valtionhallinto päättänyt, että juuri logistiikan alalla olisi mahdollisuus menestyä täkäläisellä osaamisella? Itse tuotteet, kuten muutkin messuilla esitetyt, olivat kuitenkin tuttuja jo useamman vuoden takaa .
Ovatko logistiikan seuraavat korvaavat teknologiat jo täällä?
Messuilla oli esillä monia robottipohjaisia ratkaisuja, joka innoitti pohtimaan, mitä kaikkea robotiikka voikaan tulevaisuudessa korvata. Jos pohdit, sopiiko yleisesti automaatio juuri sinun käyttökohteeseesi, suosittelen lukaisemaan blogimme viime vuoden messuilta.
Disruptiivinen teknologia viittaa innovaatioon, joka muovaa merkittävästi markkinaa. Nämä ratkaisut ovat niin erilaisia, että yleisimmin käytetyt ratkaisut ongelmiin muuttuvat, näin muovaten koko toimialakenttää.
Seuraavissa kappaleissa esittelemme messujen ratkaisut, joilla näemme potentiaalia suuriin muutoksiin sisälogistiikan saralla.
Robottikäsiä keräilyyn ja lavaukseen
Messuilla oli näytillä useita robottikäsiä, joista esimerkiksi alla olevassa videossa näytillä ollut Polyplanin automaattilavaaja korvaisi luonnollisesti ihmisen työpanoksen lavauksesta.
Myös keräilyyn keskittyneitä ratkaisuja oli messuilla useita. Eroja robottikäsien välillä syntyi eritoten siinä,
- kuinka nopea ratkaisu oli,
- kuinka tarkkaa työtä se pystyi tekemään erityisesti kappaleen laskemisessa ja
- millä tavalla se otti kiinni nostettavaan kappaleeseen.
On helppo nähdä, kuinka robottikädet voivat muokata esimerkiksi keruuprosessin aivan uudenlaiseksi. Suuressa kuvassa ajatellen, robotiikka tulee varmasti vaikuttamaan keruutyöläisten määrään ja toimenkuvaan jo lähivuosina.
Robotiikka varastoinnin keskiössä
Varastoinnin osalta usea tuote perustui hyllyihin kiipeäviin robotteihin. Esimerkiksi messujen ”vuoden tuote”-palkinnon keräilyn, nostamisen ja varastointiteknologian kategoriassa voittanut KNAPP:n AeroBot hyödynsi nimenomaan hyllyihin kiipeäviä robotteja, jotka pystyvät kuljettamaan halutut tuotteet varastosta tilattuun paikkaan. Alla olevassa kuvassa edellä mainittu Aerobot.
Koska kehitys näyttäisi suosivan myös varastoinnin osalta robotteja, voitaneen esittää kysymys siitä, tulevatko robotit syrjäyttämään esimerkiksi Miniload-teknologian? Jos tämä teknologia ei ole vielä tuttu, niin voit syventyä siihen esimerkiksi täältä.
Ulkokäyttöisiä kuljetusrobotteja ja robottiparvia
Yksi mielenkiintoisemmasta päästä messujen annista oli alla olevalla videolla pyörivä erityisesti ulkokuljetuksiin suunniteltu Capra Roboticsin robotti. Tämän kaltainen ratkaisu poistaisi suureen mittakaavaan skaalattuna tarpeen trukkiliikenteelle ulkotiloissa, sen soveltuessa myös päällystämättömälle pinnalle.
Yleinen trendi vaikuttaisi tuovan ratkaisuja yksittäisten koneiden hoitamista tehtävistä usean robotin muodostamien ”robottiparvien” toimintaan. Esimerkiksi alla olevalla videolla simuloitu SSI Schäeferin ratkaisu, jossa robottiparvi korvasi perinteisen kuljetinloopin, oli ratkaisuna ilahduttavan erilainen. Edellä mainittu KNAPP:n Aerobot tekee saman hyllyyn kiipeämisen lisäksi. Messuilla nähtiin myös ratkaisu, jossa pienten kuljetusrobottien parvi korvasi perinteisemmän lajittelijan.
Yhteenveto
Logimat 2025 tarjosi jälleen kattavan katsauksen sisälogistiikan keihäänkärkeen varsin käytännönläheisesti esiteltynä. Kilpailu alalla on kuitenkin kovaa ja palveluntarjoajien on koko ajan haastavampaa erottua markkinoilla.
Vaikka täysin uudet innovaatiot olivatkin vähissä, kulkee kehitys vakaasti eteenpäin ja yhä suurempi osa varastojen tehtävistä on mahdollista automatisoida, vieläpä kustannustehokkaasti. Jos mietit, sopisiko automaatio juuri sinun tarpeiseesi, voit lukea ajatuksiamme aiheesta täältä.
Haluaisitko lukea blogikirjoituksen jostain tietystä aiheesta?
Haluamme tuottaa sisältöä, jonka lukijamme kokevat mielenkiintoiseksi ja hyödylliseksi. Voit jättää tällä lomakkeella meille aihe-ehdotuksen.