AvestaPolarit – vihivaunujärjestelmän simulointi

Tausta

AvestaPolarit – vuodesta 2003 lähtien osa Outokumpu Oyj:tä –  on yksi maailman johtavista ruostumattoman teräksen tuottajista. Torniossa sijaitseva kylmävalssaamo on varustettu modernilla materiaalinkäsittelyjärjestelmällä, johon kuuluu automatisoituja korkeavarastoja, automaattinostureita ja vihivaunuja. EP-Logistics on ollut mukana kehittämässä Tornion tehtaan logistiikkaa jo vuodesta 1993.

Yhtenä kokonaisuutena kylmävalssaamossa on 16 vihivaunua ja viisi automaattinosturia käsittävä materiaalinkäsittelyjärjestelmä. Vihivaunureittiä on kaikkiaan neljä kilometriä. Järjestelmän toimivuus varmistettiin simuloinnilla ennen hankintaa ja käyttöönottoa.

Toimeksianto ja tulokset

Simulointimallilla testattiin vihivaunujärjestelmän toimintaa erilaisilla verkoston rakenteilla, ohjausperiaatteilla, vaunujen lukumäärillä ja materiaalivirroilla. Simulointiin liittyvän animaation avulla saatiin lisäksi hyviä ideoita toiminnan kehittämiseksi. Mallin avulla järjestelmän toimivuus voitiin varmistaa etukäteen – ilman taloudellista riskiä.

Hyödyt

Simuloinnin avulla saatiin vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  • Saavutetaanko järjestelmällä tuotanto- ja läpäisyaikatavoitteet?
  • Missä mahdolliset pullonkaulat sijaitsevat ja kuinka ne voidaan välttää?
  • Kuinka monta vihivaunua tarvitaan?
  • Missä ja miten vaunujen lataus tulisi järjestää?
  • Miten järjestelmä käyttäytyy tavaravirtojen kasvaessa?